søndag 23. august 2009

Munkhaugveita/Schultz gate - høringsuttalelse

Det aktuelle forslaget til reguleringsplan for et av byens ”empire-kvartaler” har så store svakheter at det bør avvises. Byen har ikke råd til feilgrep i dette verdifulle området. Innen kort tid kommer dessuten ytterligere en utbygging i samme strøk og premissene for nybygging i området bør også av denne grunn klargjøres.

Nybygg bør etter vår oppfatning ta den såkalte 1814-generasjonens estetiske ideal ”Simpelhed og Værdighed” som rettesnor, og områdets eldre bebyggelse bør være styrende for utforming og materialbruk. Dette innebærer ikke slavisk imitasjon av tradisjonelle trekk, men videreføring i moderne fortolkning. I vår høringsuttalelse til kommunen har vi lagt vekt på følgende:

  • Området har vært klart preget av beboelse i to etasjer, eller lavere. Vi anbefaler å styrke dette karakteristiske trekket ved å oppføre toetasjes bygninger og la den fire etasjer høye Schultz gt 8 stikke opp over bebyggelsen slik den gjorde på første halvdel av 1900-tallet.
  • Den eldre bebyggelsen har beskjedne takvinkler, markerte gesimser og tak kledd med rød tegl. En videreføring av disse trekkene vil kunne knytte nybygg tettere til eksisterende arkitektur. ”Inntrukne private terrasser i skråtak” (dvs mot gaten, jf § 4.4), er i konflikt med strøkets preg og bør definitivt avvises. Likedan de planlagte vertikale glasspartiene (takslissene) mot gate og veit.
  • Når det gjelder materialbruk bør det presiseres i reguleringsplanen at nybygg skal ha pussede fasader da dette er et karakteristisk trekk ved områdets tradisjonelle bebyggelse. De sammenhengende vertikale vindusbåndene som strekker seg fra gateplan til tak er et svært sterkt brudd med den omkringliggende arkitekturen, og bør brytes opp.

Ingen kommentarer: